Astăzi, 12 septembrie, comemorăm o victorie istorică care a salvat Viena de la amenințarea cuceririi otomane și a dat naștere unor delicii culinare ce fac parte din micul dejun continental: croasantele și cappuccino.

În urmă cu 342 de ani, în 1683, Imperiul Otoman, condus de Marele Vizir Kara Mustafa, a asediat Viena cu o armată de aproximativ 200.000 de soldați. După două luni de atacuri intense, în care fortificațiile orașului au fost grav afectate, apărătorii vienezi, sub comanda generalului Ernst Rüdiger von Starhemberg, au primit ajutorul unei coaliții creștine. Regele Poloniei, Ioan III Sobieski, a condus o armată de 80.000 de soldați care a înfruntat și învins forțele otomane în bătălia de la Kahlenberg, în apropiere de Viena. Această victorie a fost decisivă pentru salvarea orașului și a împiedicat extinderea Imperiului Otoman în Europa Centrală.

În timpul asediului, patiserii vienezi au observat că turcii foloseau steaguri cu semiluna și au creat un produs de patiserie în formă de semilună, cunoscut astăzi ca croasant. De asemenea, se spune că, după victorie, călugării capucini au început să servească o băutură pe bază de cafea, lapte și zahăr, care a devenit cunoscută sub numele de cappuccino, inspirată de culoarea hainei lor.

Astfel, această zi nu doar că marchează o victorie militară importantă, dar și nașterea unor tradiții culinare care au devenit esențiale în cultura europeană.


Irina Cernescu

Irina Cernescu are 31 de ani și este jurnalista principală a publicației azi în Suceava. Cu origini în zona Zamca și o formare solidă în jurnalism la Iași, Irina este o prezență activă și respectată în peisajul media local.Pasionată de istorie, comunitate și oameni, Irina documentează zilnic realitatea din Suceava cu empatie, rigoare și determinare. De la povești din cartiere și evenimente culturale, până la decizii importante ale administrației locale, ea oferă cititorilor o imagine completă, clară și onestă a orașului de astăzi.